خلاقیت٬ نوآوری و ابتکار

مشخصات کابینت آشپزخانه

مشخصات کابینت آشپزخانه

همه چیز درباره کابینت آشپزخانه

کابینت آشپزخانه

پلان کابینت آشپزخانه  همه چیز درباره کابینت اشپزخانه

 رف، طاقچه، طبقات چوبی و سنگی از دیر باز درهمه مکانها نمود داشته است. همیشه یرای نگهداری وسایل و گذاشتن اشیای تزئینی لزوم این بخش در همه مکان ها و در همه زمانها احساس می شده است. بتدریج با پیشرفته شدن سطح زندگی و دستیابی به مصالح ساختمانی جدید طاقچه ها به کمدها، بوفه ها و کابینت ها تبدیل شدند و مسئله اتنخاب مواد اولیه، مورد توجه  بیشتری قرار گرفت کم کم  با مواجه با محدودیت منابع و قیمت بالا و سنگین چوبهای خام تولید شده یا " ماسیو"، صنایع چوبی پیشرفت کرد و مصنوعاتی مانند MDF، نئوپان و انواع پانلها با روکش طبیعی و مصنوعی جای خود را در این میان باز کرد.

 امروزه آشپزخانه و بحث  چیدمان و دکوراسیون آن یکی از مهمترین بخش های مورد توجه در ساختمانها بشمار می رود، تمایل دارید تا با هم وارد این مبحث شویم؟

سیستم آشپزخانه با طراحی کابینت ها بر یک دیوار

این طرح راه حلی ایده آل برای فضاهای کوچک و یا ویژه آن دسته از افرادی است که زیاد اهل آشپزی نیستند. در این سیستم کابینت ها بالای کانتر آشپزخانه  و لوازم خانگی مانند فر و مایکروویو معمولا زیر کانتر نصب می شوند. این طرح در فضایی با ابعاد ۱۸۰۰ تا ۳۰۰۰ میلی متر قابل اجرا است. این آشپزخانه کاملا" مختص یک نفر طراحی می شود و گنجایش بیش از یک نفر را ندارد !

سیستم آشپزخانه با طراحی یک دیوار کابینت

سیستم آشپزخانه با طراحی کابینت ها بر دو دیوار

این طرح بسیار شبیه به طرح کابینت بندی روی یک دیوارآشپزخانه است و بسیار مناسب برای  آشپزخانه های مستطیل شکل. ابعاد عرض توصیه شده ( ۱۸۰۰- ۱۲۰۰ میلی متر) حد فاصل بین کابینت های زمینی دو طرف می باشد که برای تردد کاملا" مناسب به نظر می رسد. اگر چه در این طرح هر دو انتهای ردیف کابینتها می تواند باز باشد اما بستن انتهای یکی از ردیفها می تواند به کارآمد ترکردن فضای آشپزخانه و شکیل تر کردن آن کمک کند. از امتیازهای دیگر این سیستم افزایش پوشش کابینت بندی است. نکته دیگر مسئله نورپردازی است که بهترین محل می تواند بالای کانتر آشپزخانه در نظر گرفته شود. این طرح نیز طرح دیگری است ویژه آشپزخانه های یک نفره است.

 آشپزخانه دو دیوارکابینت از مدلهای طراحی آشپزخانه

 آشپزخانه طرح L

این طرح در مورد فضاهای بزرگتر صدق می کند و برای بیش از یک نفر. در اینجا میز یا کانتر آشپزخانه بجای اینکه در دیوارروبرو نصب شود در مجاورت دیوار قرار می گیرد  که همین مسئله امکان استفاده از فضای اشپزخانه را برای  بیش از یک نفر فراهم می آورد از دیگر مزیت های قابل توجه این طرح آزاد شدن گوشه های اشپزخانه است که انتخابهای متعددی را در جهت کابینت بندی در اختیار خواهد گذاشت که از آن جمله کابینت های کنجی و بهتر از آن قفسه های چرخان است که جای بیشتری برای نگهداری وسایل در اختیارخواهد گذاشت. از نقاط قوت این طرح این است که یکی از گوشه های آشپزخانه شما آزاد خواهد بود که در صورت داشتن فضای کافی می تواند به یک میز ناهارخوری کوچک اختصاص یابد.

آشپزخانه ال از انواع طراحی های آشپزخانه

 آشپزخانه طرح U

این طرح مناسب تمام آشپزخانه ها است اگر چه بیشتر با فضاهای مربع شکل تطابق دارد. این طرح اجازه استفاده از حداکثر فضا و ذخیره سازی را می دهد. اگرچه با وجود کابینت ها و میزها ی اشغال شده توسط سه دیواراز چهار دیوار، در مقایسه با آشپزخانه های  Lشکل، فضای کمتری به کف اختصاص می یابد. مگراینکه فضای اشپزخانه آنقدر بزرگ باشد که با کابینتها و میزها محاط شود. گاهی وقتها بنظر می رسد در آشپزخانه های U شکل ردیف کابینتها خیلی به هم فشرده و نزدیک هستند. برای تغییر این وضعیت می توان یک دیوار را از کابینت خالی کرد و آن را تبدیل به میز صبحانه خوری کرد. ابعاد کف اشپزخانه از کابینتهای زمینی دوطرف ۱۵۰۰ تا ۲۲۰۰ میلی متر خواهد بود که این فضا اجازه استفاده کارآمد از این طرح را داده به طوریکه دو یا چند نفر قادرخواهند بود به آسانی در آشپزخانه رفت و آمد کنند.

جزیره

میز کار مربع ، مستطیل یا دایره ای است مستقل از کابینت های آشپزخانه که تا زمانی که فضای کافی برای نصب آن وجود داشته باشد می تواند در طرحها و مدل های دلخواه بصورت ثابت و یا متحرک در آشپزخانه خودنمایی کند. این میز کار در واقع میزی چند منظوره است. سطح جزیره بعنوان میز کاربردهای بسیاری می تواند داشته باشد و از بدنه آن بعنوان کابینت به خوبی می توان استفاده کرد. جزیره ثابت را  می توان برای استفاده  از وسایل برقی مانند کتری برقی و توستر سیم کشی کرد یا آن را به سیستم لوله کشی وصل کرده و ماشین ظرفشویی را هم روی آن نصب کرد. همینطور اگر بخواهید می توانید یک سینک اضافی هم روی آن طراحی کنید البته با توجه به ماهیت جزیره و جدا بودن آن از سایر کابینتهای آشپزخانه  حتما" باید به این نکته توجه داشت که موقعیت مکانی جزیره طوری باشد که مانع تردد نشود.

آشپزخانه طرح اپن

این طرح اجازه باز شدن آشپزخانه به داخل اتاق دیگر، معمولا" اتاق نشیمن را می دهد.  طرح آشپزخانه اپن، طرحی است که دسترسی آسان به همه قسمتهای آشپزخانه را میسر می سازد. این طرح می تواند در هماهنگی کامل با سایر دکوراسیون منزل باشد. در این مکان کابینت ها معمولا" روی یک دیوار نصب می شوند و جزیره در حد فاصل اتاق نشیمن و آشپزخانه. در آشپزخانه طرح اپن،  باید به  جاسازی درست  مثلث ابزار کار یخچال، سینک واجاق گاز توجه کافی داشت که سهولت فعالیت در آشپزخانه تحت الشعاع باز بودن آشپزخانه قرار نگیرد.

 چیدمان کابینت آشپزخانه باید به گونه ای باشد که شکیل و چشم نواز بوده وجانمایی تمام وسایلی که در یک زمان خاص مورد احتیاج است در بهترین وضعیت دسترسی باشد بخصوص اصلی ترین آابزار کار یخچال، سینک  و اجاق گاز که به آن مثلث دستیابی آشپزخانه می گویند.

 یخچال، سینک و اجاق گاز هر کدام محل دپوی مواد اولیه آشپزخانه، محل آماده سازی و پردازش مواد و بالاخره عملیات پخت و پز را انجام می دهد. از آنجا که بیشترین وقت آشپز حول این سه محور صرف می گردد، نزدیکی این وسایل به یکدیگر موجب سهولت در کار خواهد شد.

 همانطور که می دانید آخرین مراحل تکمیل ساختمان جانمایی آشپزخانه است و این در واقع هنر طراح آشپزخانه است که با تمامی مسائل و معایب احتمالی به جای گذاشته شده ار معماری ساختمان، کنار آید و  تمامی تلاشش را به این جهت معطوف دارد که، زیبا ترین طرح ممکن را برای فضای آشپزخانه طراحی کند تا چیدمان کابینت ها هدفمند و تکنیکی انجام پذیرد.

 در گذشته عمق یونیت ها در کابینتهای آشپزخانه زمینی  معادل ۴۵ سانتی متر و عرض صفحات کابینتها ۵۰ سانتی متر بود. ولی از اوایل دهه ۸۰  که برای اولین بار در ایران تولید کابینت آشپزخانه آغاز شد. به سبب استفاده از صفحات لب گرد، کابینت زمینی با عرض ۶۰ سانتی متر و عمق یونیت نیز تا ۵۶ سانتی متر افزایش یافت که بعد از آن تقریباً  بعنوان ابعاد استاندارد برای یونیت زمینی بکار میرود. در مورد یونیتهای هوایی یا دیواری به عمق ۳۰ سانتی متر و حد اکثر ۳۵ سانتی متر و ارتفاع ۷۰ سانتی متر تا ۹۰ سانتی متر است که با توجه به ابعاد آشپزخانه انتخاب می شود .

مواد اولیه مورد استفاده در ساخت کابینت

برای ساخت بدنه های کابینت آشپزخانه از پانلهایلایه ای، نئوپان و MDF با روکشهای طبیعی و مصنویی مانند: لترون ملامینه  و HPL...استفاده میشود و برای صفحات رویه کابینت نیز که مستقیماً در معرض نفوذ آب، سائیدگی، حرارت و دیگر عوامل فرسایشی قرار دارد از نئوپان یا MDF با ضخامت های بالاتر ۴۰ الی ۳۶ میلی متر با روکش هایی از جنس  HPL و دیگر روکشهای مقاوم در برابر فرسایش که به وسیله رزین ضد آب به نئوپان میچسبد استفاده میکنند. استفاده از HPL چه در طرحای مات یا براق بر روی صفحات کابینت این مزیت ر دارد که علاوه بر موجود بودن در ضخامت های بالا، قابلیت پست فرمینگ زیر دستگاه پرس را داشته و بعد از پرس می تواند به صورت لبگرد در آمده ( یک لب  یا دو لب گرد) که این پروسه هم بر زیبایی هم به حفاظت صفحه کابینت  می افزاید.

طراحی آشپزخانه اپن از انواع طراحی های آشپزخانه

نوع پشت بند

برای پشت بند کابینت از فیبرهای یک رو سفید با روکش لترون استفاده میشود که در بازار در ابعادX ۲۲۴  ۱۲۲ سلنتی متر و  X ۳۶۶۱۸۳سانتی متر استفاده می شود و به هر حال مناسبت ترین سایز برای نئوپان تخته خرده چوب و تخته فیبر روکش دار در ابعاد ۱۸۳ x ۳۶۶ است که داری کمترین میزان پرت در مرحله ساخت است.

 انواع کابینت آشپزخانه

کابینت های آشپزخانه شامل یونیت های زمینی و دیواری است، که هم می تواند بصورت آماده و هم سفارشی خریداری و نصب گردد.

 گروه تلکا  در تهران نیز علاوه بر ساخت و تولید صفحه کابینت آشپزخانه ام دی اف با روکش HPL و فروشMDF خام و رنگی وارداتی  و ، خط تولید و فروش Online یونیت های آماده نصب و درب های کابینت آشپزخانه  را  در سایت اینترنتی www.telkachoob.com راه اندازی کرده است.

یونیت های زمینی با  ارتفاع ۷۲ سانتی متر و عمق ۵۵ سانتی متر دارای درب و بدنه پاخور (پا سنگ) و صفحه کابینت ۲(در صورت سفارش) و ( یونیت های دیواری  به ارتفاع ۹۰ و ۷۰ سانتی متر به عمق ۳۰ یک تا دو طبقه در سایت تلکا قابل سفارش است

 به هنگام نصب، زهوارهایی برای ممانعت از دیده شدن نور مستقیم مهتابی هایی که در زیر کابینت های دیواری نصب می شود بکار می برند و صفحه ای  به موازات سقف به عرض ۱۵ الی ۳۰ سانتی متر برای زیباتر جلوه دادن کابینت کار می شود تا نمایی بهتر به کابینت ها بدهد و در روی این صفحات سوراخهایی برای قرار دادن هالوژنها توسط مته مخصوصی ایجاد میشود .

پشت بند کابینت

پشت بند کابینت بوسیله MDF ۳ میلی متری پوشش داده میشود.

 پایه کابینت

از پایه قابل تنظیم استفاده میشود که بتوان کابینت ها را از نظر ارتفاع تنظیم کرد.

روش علمی اندازه گیری کابینت آشپزخانه

بعد از آن که پلان مربوط به آشپز خانه طراحی شد بصورت فیزیکی برای اندازه گیری در قسمت آشپزخانه از قسمت پایین یعنی از کابینت زمینی شروع به اندازه گیری میکنیم ارتفاع کابینت زمینی به اندازه ۹۰ سانتی متر از کف آشپزخانه و عمق لازم ۵۵ سانتی متر از دیوار اندازه میگیریم.

برای اندازه گیری کابینت دیواری از روی صفحه کابینت پایین  یونیت بالا را اندازه گیری میکنیم. بین کابینت بالا و پایین باید ۶۰ سانتی متر فاصله بگذاریم و بعد از آن کابینت بالا را اندازه گیری میگیریم که ارتفاع کابینت بالا بین ۷۰ الی ۹۰ سانتی متر متغیر است و استاندارد عمق لازم برای کابینت بالا ۳۰ سانتی متر است.

در اندازه گیری از پلان آشپزخانه و موقعیت آن در طراحی اولیه بایستی فاکتورهایی نظیر کلید و پریز، هود، فاضلاب و ... از نظر فاصله از گوشه ها و ارتفاع اندازه برداری شود.

رعایت نکات فنی و حفاظتی پس از نصب کابینت

نکات فنی

درب های کابینت آشپزخانه را بیش از حد خود باز نکنید و یا محکم در جای خود نکوبید چون در این صورت پس از مدت کوتاهی درب ها از حالت طبیعی خود خارج شده و دچار افتادگی میشود و باید رگلاژ (سرویس) شوند.

 لولاها باید متناسب با وزن درب انتخاب شوند در غیر اینصورت درب پس از مدتی دچار افتادگی می شود

 از ریلهای مناسب برای کابینت آشپزخانه خود استفاده کنید زیرا روان حرکت کردن کشوها از موارد مهمی است که باید به آن پرداخته شود.

* در صورت گیر کردن کشو و به راحتی داخل نشدن آن کشو را خارج نموده و کلیه پیچهای ریلهای متصل به بدنه را بررسی نمایید در صورت بیرون ماندن پیچ آن را بر جای خود بنشانید و کشو را در جای خود بگذارید.

*حد اکثر از پایه های فلزی برای کف کابینت آشپزخانه خود استفاده کنید چون دارای توان بیشتری برای تحمل وزن کابینت می باشد.

* در صورت مشاهده پیچی که از کار بیرون مانده آن را در سر جای خود بنشانید زیرا با شل ماندن آن پیچ، کار به خوبی به یکدیگر جفت نمی شود.

* از نوارهای لب چسبان مناسب استفاده کنید. نوارهای لب چسبان برای این به کار می رود که لبه های خام نئوپان یا MDF دید نداشته باشد. در صورت دیدن زردی بر روی این نوارها که اکثراً بر روی نوارهایی با رنگ سفید قابل ملاحضه است بدانید که آن نوار سوخته است و پس از مدتی کنده خواهد شد. برای کنده نشدن این نوارها میتوانید از نوع مرغوب آن به نام (ABS) که یک ورقه پلاستیک به ضخامت نئوپان و یا MDF است استفاده نمایید .

پس از نصب کابینت های آشپزخانه، قیدها یعنی محل اتصال دو بدنه را که در کابینت زمینی و در سقف آن می باشد بررسی کنید تا ترک نخورده باشد چون در صورت ترک خوردگی آن و یا هر قسمت دیگر، این ترکها بزرگتر شده و امکان بروز هر نوع مشکلی می باشد.

 برای اطمینان از ابعاد کابینت آشپزخانه خود کلیه کابینت های خود را به این طریق اندازه گیری نمایید :

هر کابینت را به صورت مجزا از یک قطر به قطر دیگر آن اندازه بزنید در صورت مساوی بودن قطرها و یا تا ۲ میلی متر خطا ، متوجه خواهید شد که کابینت ها اصولی بسته شده اند. در صورتی که کابینت از ۲ میلی متر بیشتر خطا داشته باشد کابینت اصولی بسته نشده است  و در اصطلاح به آن می گویند دوئیده شده است.د در این صورت کابینت کج بسته شده است و درها خوب بر روی آن جفت نمیشود . دوئیدگی یکی از اشکالات مهم کابینت میباشد که در مرحله ساخت باید آن را رعایت کرد در غیر این صورت در موقع نصب مشکلات جدی یرای نصب کننده بوجود می آید. دوئیدگی یکی از مسائل مهم در تولیدات چوبی می باشد.

* اگر به کابینت نصب شده بر روی دیوار خود شک دارید که از جنس نئوپان یا MDF است و تمام قسمتهای خام محصول با نوار پوشیده شده است می توانید اتو را روشن کنید پس از داغ شدن آن را بر روی نوار بکشید نوار نرم شده و با دست خود آن را بلند کنید. در این صورت متوجه نوع جنس مصرفی خواهید شد .

* صفحه کابینت باید به سقف کابینت زمینی پیچ شود تا بتوان آن را عوض کرد. در بعضی موارد مشاهده شده است که صفحه کابینت را به سقف کابینت زمینی با چسب متصل کرده اند. این کار درست نمی باشد چون در صورت بروز مشکل برای صفحه رویی کل کابینت زمینی باید جمع شود.

 نکات حفاظتی

از گذاشتن وسایل سنگین به مدت زیاد در کابینت آشپزخانه بپرهیزید چون مقاومت عمود بر الیاف تخته کم بوده و امکان شکست در کابینت را میدهد.

کابینت آشپزخانه خود را به اندازه معمول پر کنید زیرا در دراز مدت فشار به تخته آمده و در اصطلاح می گویند تخته شکم داده است یعنی قوس پیدا می کند.

 از چسب آبندی حتماً برای دور سینک خود استفاده کنید. سینک باید به صورت تراز در جای خود نشسته باشد چون در غیر این صورت آب در سینک می ماند .

اگر از گازهای تو کار یا جاسازی شده استفاده میکنید حتماً لبه آن با صفحه رویی کابینت آشپزخانه یکی باشد و در آن محل حتماً از چسب آبندی استفاده کنید.

اگر نوارهای روی لبه کابینت آشپزخانه کنده و یا شکسته شده سریعاً آن را تعویض کنید چون در صورت نفوذ آب به داخل آن اصطلاحا" “باد" می کند.

 هر چند وقت یک بار زیر کابینت آشپزخانه خود را تمیز کنید تا محل تجمع سوسک و مورچه نشود مورچه می تواند به بافت چوبی آسیب برساند.

 از پریدن روی کابینت آشپزخانه و نشستن بر روی آن خود داری کنید چون فشار بیش از حد به آن وارد می شود و احتمال شکستن آن وجود خواهد داشت.

هرگز کابینت چوبی و یا MDF را با آب نشویید.

کف کشوهای کابینت ها ی آشپزخانه اکثراً فیبر می باشد و چون فیبر از لحاظ مقاومتی ضعیف است در هنگام چیدن وسایل در داخل کشوها دقت کنید وسایل سنگین در آن نگذارید.

از گذاشتن قاشق یا چنگال خیس در داخل گشوها بپرهیزید چون فیبر نسبت به آب مقاوم نیست و سریعاً خراب میشود

در صورت کنده شدن روکش روی صفحه کابینت حتماً آن را عوض کنید در غیراین صورت در اثر نفوذ آب به داخل آن پس از مدتی صفحه باد کرده و خراب میشود.

در صورت ایجاد لک بر روی کابینت آشپزخانه و از بین نرفتن آن شما می توانید آن را با کمی تینر فوری ببرید بهتر است تینر را با دستمال بر روی لک بکشید.

* هر چند وقت یک بار کابینت زیر سینک را کنترل کنید تا آب در آنجا چکه نکند.

* اگر کابینت آشپزخانه  شما چوبی است هر چند وقت یکبار به آن واکس بزنید تا کابیت چوبی شما سالم بماند.